h

Gemeente moet Ambachts- en Baljuwhuis zelf houden

9 februari 2022

Gemeente moet Ambachts- en Baljuwhuis zelf houden

Foto: Robert Steenbergen

Nu de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis aan de Wassenaarse vastgoedexploitant Boris Bayer is afgeketst, moet de gemeente het pand zelf houden. Die oproep doet SP-raadslid Erik Maassen. De SP was vanaf het begin kritisch op de verkoopplannen.

Deze week maakte de gemeente Voorschoten bekend dat de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis aan Bayer niet doorgaat. De reden daarvoor was dat Bayer zich niet aan de verkoopvoorwaarden heeft gehouden. Bayer wilde direct na de verkoop de helft van het pand doorverkopen, terwijl de gemeenteraad als voorwaarde had gesteld dat doorverkoop niet mocht.

Geen betrouwbare partner
De SP had al eerder kritiek op de manier van werken van Bayer. In januari riep Maassen al op om de verkoop af te blazen, omdat Bayer zich niet gedroeg als een betrouwbare partner. Nu blijkt hij dat inderdaad niet te zijn. “Eerder liet Bayer al merken dat hij zich niet aan afspraken hield,” verklaart Maasen zijn oproep. “Nu blijkt dat nog veel erger te zijn dan we toen wisten. Stel je voor dat de Voorschotense verenigingen met deze man afspraken hadden moeten maken over het publieke gebruik van het Ambachts- en Baljuwhuis. Dat was grote ellende geworden.”

Geen verkoop
De SP vindt dat de gemeente na het debacle met Bayer nu helemaal moet stoppen met verkopen. Openbare verkoop trekt kennelijk niet de juiste kopers aan, terwijl de gemeenteraad onderhandse verkoop aan de huidige huurder heeft geblokkeerd. Maassen vindt dat de gemeente daar conclusies uit moet trekken. “Kennelijk is er geen koper te vinden die de publieke functie van het AB-huis goed wil uitvoeren. Dan moet de gemeente dat zelf weer oppakken.”

Publieke functie moet beter
De SP vindt wel dat de gemeente die publieke functie beter moet uitvoeren dan de afgelopen jaren is gebeurd. Maassen wil een plan van de gemeente zien voor het gebruik van het Ambachts- en Baljuwhuis. “Daar moeten de verenigingen bij worden betrokken. Ik zie veel in een goede samenwerking met de Vereniging voor Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten. Maar het museum Voorschoten, dat er tegenover ligt, kan hier ook goed bij betrokken worden. Laten we er iets mooi van maken.”  

U bent hier