h

SP wil verkoop AB-huis terugdraaien

7 januari 2022

SP wil verkoop AB-huis terugdraaien

Foto: Robert Steenbergen

De verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis aan de Wassenaarse vastgoedbelegger Boris Bayer moet worden teruggedraaid. Die oproep doet SP-raadslid Erik Maassen naar aanleiding van het bericht dat een integriteitsonderzoek de verkoop vertraagd. “Een koper die niet door de BIBOB-procedure komt, is ongeschikt als partner van de gemeente. De gemeente moet de verkoop afblazen en het historische pand zelf houden.”

In oktober 2021 stemde de gemeenteraad in met de verkoop van  het Ambachts- en Baljuwhuis aan Bayer. Een van voorwaarden die de gemeenteraad aan de verkoop stelde, was de uitvoering van een integriteitstoets op basis van de wet BIBOB. Dat is een onderzoek naar geldstromen, om bijvoorbeeld witwassen van zwart geld te voorkomen. Voor de SP is de maat nu vol, laat Maassen weten. “Als hij niet door die toets komt, is het sowieso einde verhaal. Maar de manier waarop meneer Bayer de gemeente steeds in diskrediet brengt in de media, laat wat mij betreft zien dat dit geen betrouwbare partner is. Ik roep burgemeester en wethouders op om de koop te ontbinden.”

Twijfelachtige reputatie
Bayer heeft in korte tijd een twijfelachtige reputatie opgebouwd in de lokale media. Na de verkoopprocedure beweerde hij in een interview dat de gemeente hem had verplicht het gebouw te gebruiken als boutiquehotel, terwijl de gemeente volhield dat dit zijn eigen idee was. Na het raadsdebat over de verkoop klaagde hij in de krant dat hij zich “aan de schandpaal genageld voelde”, omdat er kritische vragen over de verkoop waren gesteld. In december zocht hij opnieuw de publiciteit, waarbij hij de gemeente ervan beschuldigde zijn dossier te zijn kwijtgeraakt. Er bleek echter een integriteitsonderzoek volgens de wet BIBOB bezig te zijn.

Geen enkel vertrouwen
Op 24 december liet Bayer weten dat de verkoop twee weken was uitgesteld. Op 6 januari zegt hij in het Leidsch Dagblad dat de verkoop onzeker is geworden en dat hij de handelswijze van de gemeente niet accepteert. Maassen is niet te spreken over de handelwijze van Bayer: “Elke keer als hij zijn zin niet krijgt, klaagt hij als een stampvoetende kleuter in de pers. Het ligt nooit aan hem, maar altijd aan de gemeente. Dit gedrag is wat mij betreft waarschuwingssignaal. Met zo iemand moet je als gemeente niet in zee. Als hij het AB-huis koopt, is er grote kans dat hij over elk detail het conflict aangaat.”

Publieke functie
De verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis heeft plaatsgevonden onder de voorwaarde dat de publieke functie van het pand behouden blijft. De koper heeft toezeggingen gedaan over het aantal openbare bijeenkomsten dat jaarlijks plaats mag vinden. De nieuwe eigenaar zal voor de invulling daarvan moeten samenwerken met de gemeente en verenigingen. Het gedrag van Bayer roept grote twijfels op bij Maassen. “Ik heb er geen enkel vertrouwen in. Je ziet van mijlenver aankomen dat hij zich niet aan afspraken gaat houden. Die publieke functie is bij Bayer niet in goede handen. De afspraken die daarover zijn gemaakt zijn boterzacht. Als hij definitief eigenaar van het pand is, laat hij zich niet door zulke afspraken inperken. Daarom moet de gemeente nu ingrijpen, nu het nog kan.”

U bent hier