h

Kies voor betaalbaar wonen

27 februari 2022

Kies voor betaalbaar wonen

Foto: SP / SP

De huizen in Voorschoten zijn ontzettend duur. Dit geldt voor de koopwoningen en de huurwoningen.  Voor een deel is dat het gevolg van landelijk beleid, maar Voorschoten heeft er de afgelopen jaren alles aan gedaan om de wooncrisis alleen maar erger te maken.

Er is de afgelopen jaren veel te weinig gebouwd in Voorschoten. En wat er gebouwd werd, was veel te duur, zoals de villawijk Rosenhorst aan de Veurseweg. Tegelijkertijd werd het percentage sociale huur bij nieuwbouwprojecten op 15% gezet. Dat werd later wel verhoogd naar 25%, maar ook dat is veel te weinig.

De SP wil dat anders gaan doen. Er zijn veel te weinig betaalbare woningen, terwijl de meeste mensen daarvan afhankelijk zijn. Voorschoten moet een inhaalslag maken in betaalbare huur- en koopwoningen. Daarom wil de SP de komende jaren veel extra huizen gaan bouwen. De SP zet in op 800 nieuwe woningen bouwen tot 2030. Dat is 33% meer dan de plannen die er nu liggen. 50% daarvan moeten sociale huurwoningen worden. En nog eens 20% betaalbare koop. Alleen zo kunnen we er voor zorgen dat Voorschotenaren een betaalbaar huis kunnen vinden. Andere partijen denken de problemen op te kunnen lossen met 30% sociale huur. Dat is volgens de SP echt veel te weinig om de opgelopen achterstanden in te halen. Het roer moet serieus om.

De woonlasten in Voorschoten moeten omlaag. Om te beginnen de huur van sociale huurwoningen. Die hebben nu de hoofdprijs. Voorschoten staat al jarenlang in de top 5 van hoogste sociale huur van Nederland. De SP wil dat de huren de komende jaren niet worden verhoogd in Voorschoten. Huurders hebben al genoeg betaald.
Huurders betalen ook al genoeg aan stookkosten. Tijdens de SP-enquête naar stookkosten hebben we gemerkt dat de isolatie van sociale huurwoningen nog een stuk beter kan. Corporaties krijgen de komende jaren miljarden om huizen energiezuiniger te maken. Daarom wil de SP afspreken dat deze renovatie in Voorschoten zonder huurverhoging gebeurd.
Ook huiseigenaren hebben gemerkt dat de woonlasten in Voorschoten erg hoog zijn. De belastingen in Voorschoten liggen op 150% van het nationale gemiddelde. De SP wil dat de belastingen omlaag gaan voor inwoners. De belastingen voor bedrijven zijn juist erg laag. Die mogen wel wat omhoog ter compensatie.

U bent hier