h

Gemeenteraad Voorschoten wil geen referendum

13 juli 2021

Gemeenteraad Voorschoten wil geen referendum

Foto: Robert Steenbergen

Een voorstel van de SP voor een referendumverordening in Voorschoten is door een meerderheid van de gemeenteraad afgewezen. Door tegenstemmen van de VVD, CDA, ONS en PvdA kreeg het voorstel net niet genoeg steun. Hierdoor kunnen er in de toekomst geen referenda worden georganiseerd over gemeentelijke onderwerpen.

SP-raadslid Erik Maassen is teleurgesteld. “Er zijn een paar onderwerpen waar veel Voorschotenaren zich druk over maken: Verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis, fietsen in de Schoolstraat, een nieuwe culturele accommodatie, zwemmen in open water, en ga zo maar door. Dat zouden goede onderwerpen zijn geweest voor een referendum.” Doordat een meerderheid in de raad niet wil dat er een referendumverordening komt, kunnen er ook geen referenda over deze onderwerpen worden aangevraagd.

Maassen verwijt de andere partijen angst voor de mening van inwoners. “Partijen als CDA, ONS en PvdA claimen altijd dat ze inspraak en burgerparticipatie hoog in het vaandel hebben staan, maar als het er op aan komt houden ze de invoering van een referendum tegen. Het lijkt wel of ze bang zijn voor de mening van de inwoners.”

U bent hier