h

Voorschoten wil boodschappenboete afschaffen

9 maart 2021

Voorschoten wil boodschappenboete afschaffen

Foto: Maurits Gemmink

Voorschoten wil dat mensen met een uitkering giften van familie of vrienden niet langer bij de gemeente hoeven op te geven. Een voorstel van de SP hiervoor werd door wethouder De Bruin overgenomen. Voor de zomer komt hij met een voorstel om meer maatwerk toe te passen in de uitkeringsregels.

Gemeentes krijgen meer ruimte voor maatwerk nadat de Tweede Kamer een motie aannam van SP-Kamerlid Jasper van Dijk om giften niet langer als inkomen te zien. De aanleiding hiervoor was de commotie over een inwoonster van Wijdemeren, die een terugvordering van 7000,- kreeg omdat ze elke week een tasje boodschappen van haar moeder kreeg. Het voorstel is om voortaan een vrijstelling te creëren voor giften tot 1200,- per jaar.

De SP wil dat de doorgeslagen controle op uitkeringen wordt versoepeld. “Dat wantrouwen tegenover mensen mag best een stapje minder,” zegt gemeenteraadslid Erik Maassen. “Als je een tasje boodschappen van iemand krijgt ben je geen fraudeur.” Tot nu toe eiste de Participatiewet van gemeentes dat ze dit soort giften als inkomen meetelden. Dat gaat nu veranderen.

Maassen is tevreden over de toezegging van de wethouder. “Naar aanleiding van de zaak in Wijdemeren liet hij al weten meer ruimte voor maatwerk te willen. Die ruimte is er nu door de aangenomen SP-motie in de Tweede Kamer. Ik zie zijn voorstel met vertrouwen tegemoet.”

U bent hier