h

Jongeren zoeken jaren naar woning in Voorschoten

6 april 2019

Jongeren zoeken jaren naar woning in Voorschoten

Foto: Robert Steenbergen

Jongeren uit Voorschoten wonen noodgedwongen lang bij hun ouders. Dat blijkt uit een enquête die de SP hield onder jongeren in Voorschoten. Er is vooral behoefte aan sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen. Jarenlange wachttijden zijn geen uitzondering.

De SP hield een online enquête die leidde tot 37 reacties. Van de respondenten was het grootste deel tussen 22 en 30 jaar. De meeste jongeren gaven aan werkende jongeren te zijn. Ze willen graag in Voorschoten wonen omdat ze er vandaan komen en hun sociale netwerk zich hier bevindt.

Gemeenteraadslid Erik Maassen is niet verbaasd over de uitkomsten. “Maar het is nog erger dan ik had gedacht. 56,7% van de jongeren die de enquête heeft ingevuld blijkt nog bij zijn ouders te wonen. Een deel van hen is zelfs ouder dan 25.”

De belangrijkste reden waarom de jongeren geen eigen woning kunnen vinden is de prijs. Zowel koopwoningen als huurwoningen blijken veel te duur voor het budget dat jongeren hebben. Ook de wachtlijst voor sociale huurwoningen wordt door veel jongeren als een probleem aangemerkt.

Maassen heeft de uitkomsten van de enquête op 4 april in de gemeenteraad aangeboden aan wethouder Cramwinkel en burgemeester Bouvy. “De noodzaak om betaalbare woningen te bouwen is nu goed doorgedrongen,” zegt Maassen. “Nu moeten we aan de slag.”
 

U bent hier