h

Lagere lasten voor huurders

9 februari 2018

Lagere lasten voor huurders

Foto: SP

Vanaf volgend jaar hoeven huurders in Voorschoten geen rioolheffing meer te betalen. De gemeente stuurt de aanslag dan rechtstreeks naar de verhuurder. Dat staat in een voorstel dat deze week door de gemeenteraad wordt besproken. Huurders besparen hierdoor 212,- euro per jaar.

De SP is een van de initiatiefnemers van het voorstel. Gemeenteraadslid Erik Maassen vindt het terecht dat huurders een lastenverlaging krijgen: “De huur is in Voorschoten erg hoog. De afgelopen jaren hebben veel huurders te maken gehad met flinke huurverhogingen. Het is tijd dat huurders in Voorschoten een meevaller krijgen.”

Ook de gemeente profiteert van de wijziging. Huurders konden tot nu toe kwijtschelding aanvragen voor rioolbelasting, maar alleen als ze een minimuminkomen hadden. Door de rekening naar de verhuurder te sturen, hoeft de gemeente geen kwijtschelding te geven. De gemeente Voorschoten bespaart op deze manier 113.000,- per jaar. De SP wil dit geld apart houden om het zwembad open te houden.

Maassen is niet bang dat verhuurders de extra kosten doorberekenen aan hun huurders. “Er is huurbescherming in Nederland. De huur mag niet verder stijgen dan wettelijk toegestaan. Een extra huurverhoging mag niet.” Op verzoek van de SP gaat de gemeente monitoren dat huurders er niet op achteruit gaan.

U bent hier