h

Verlost van toezicht, maar de prijs is te hoog

28 november 2017

Verlost van toezicht, maar de prijs is te hoog

Foto: gemeente voorschoten / www.voorschoten.nl

De provincie heeft vandaag laten weten dat het preventief toezicht van de gemeente Voorschoten is opgeheven. De SP is tevreden dat Voorschoten weer zelf mag beslissen over haar eigen beleid. Het afgelopen jaar moesten alle uitgaven ter goedkeuring worden voorgelegd aan de provincie. De bezuinigingen die nu worden doorgevoerd zijn volgens de SP een te hoge prijs voor het opheffen van het toezicht.

Omdat Voorschoten een begroting heeft ingeleverd die voor meerdere jaren sluitend is, heeft de provincie het toezicht opgeheven. De bezuinigingen die hiervoor zijn toegepast waren volgens de SP echter niet nodig: “Onze alternatieve begroting was keurig,” zegt SP-fractievoorzitter Erik Maassen. “Elk jaar een sluitende begroting en genoeg geld over om de reserves flink aan te vullen. Maar dan zonder te snijden in de subsidies voor de kinderboerderij en de zorgvoorzieningen. Wij wilden veel minder snijden in de subsidies van verenigingen en de belastingstijging eerlijker verdelen onder inwoners en bedrijven. Bovendien wilden wij het geld dat de gemeente krijgt om kinderarmoede te bestrijden daar ook voor inzetten.”

De alternatieve begroting van de SP kreeg niet genoeg steun in de gemeenteraad. Maassen denkt dat zijn voorstellen er ook toe hadden geleid dat het provinciaal toezicht zou worden opgeheven. “Helaas worden nu veel voorzieningen afgebroken om van het toezicht af te komen. Dat was niet nodig geweest. Dat hebben wij met ons alternatief laten zien. De prijs die Voorschoten nu betaalt is te hoog.”

U bent hier