h

Zorg voor voldoende sociale woningbouw

8 januari 2016

Zorg voor voldoende sociale woningbouw

Wonen in Voorschoten moet ook betaalbaar zijn voor mensen met een lager inkomen. Daarom vindt de SP dat de gemeente moet zorgen voor voldoende aanbod van sociale woningbouw in het dorp. Nu is de wachttijd voor een sociale huurwoning gemiddeld zeven jaar.

 

Uit de nieuwe Woonvisie blijkt dat de gemeente aan de slag wil gaan om het tekort aan betaalbare woningen aan te pakken. Elk jaar blijken 450 mensen op zoek naar een sociale huurwoning, terwijl er slechts 125 woningen per jaar worden aangeboden via Woningnet. Die woningen zijn voor veel mensen ook nog eens veel te duur. “Het is goed dat de gemeente nu ingrijpt,” zegt Erik Maassen, fractievoorzitter van de SP. “Het aantal sociale huurwoningen is de afgelopen jaren verminderd. Nu moet het weer gaan groeien. De gemeente is dat met de SP eens. Ook moeten ze voor een betaalbare prijs worden aangeboden. De gemeente gaat afdwingen dat het woningaanbod van corporaties veel betaalbaarder wordt. Ook mogen corporaties hun woningen niet langer uit de sociale woningvoorraad halen. Dat zijn goede stappen, waar de SP al jaren om vraagt.”

 

Om een tekort aan sociale huurwoningen ook in de toekomst te verminderen moet 30% van alle nieuwbouwwoningen een sociale huurwoning zijn. Maassen: “Wachtlijsten pak je aan door betaalbare woningen te bouwen. Op deze manier kan je iets doen aan enorme wachttijd van zeven jaar.”

U bent hier