h

Gemeenteraad houdt vast aan hoge belastingen

14 november 2022

Gemeenteraad houdt vast aan hoge belastingen

Foto: Robert Steenbergen

De gemeenteraad van Voorschoten heeft een voorstel afgewezen om de hondenbelasting af te schaffen. Het voorstel van de SP en de PvdA werd door geen andere partijen gesteund. Buurgemeentes Leiden en Leidschendam- Voorburg hebben de achterhaalde belasting wel al afgeschaft.

De SP had voorgesteld om de hondenbelasting af te schaffen, omdat de belastingdruk in Voorschoten enorm hoog is. Uit de begroting blijkt dat de gemeentelijke belastingen in Voorschoten 156% van het landelijk gemiddelde zijn. “We wilden daarom iets doen om de belastingen te verlagen,” legt SP-raadslid Erik Maassen uit. “De hondenbelasting afschaffen is een goede manier, omdat gemeentes sinds enkele jaren zelf mogen beslissen of ze deze belasting toepassen of niet. Het is bovendien een achterhaalde belasting, die nog stamt uit de tijd dat honden als trekdieren voor een kar werden gespannen. En bovendien is het niet eerlijk: andere dieren zoals katten en paarden poepen ook in de openbare ruimte, maar daar is geen aparte belasting voor.”

Het voorstel werd afgewezen met alleen de stemmen van de SP en de PvdA voor het voorstel. Opvallend moment was dat de wethouder van financiën, Hans van der Elst, niet leek te weten dat de belastingverordening voor de hondenbelasting onderdeel was van zijn eigen begroting.

U bent hier