h

Gemeenteraad wil geen extra energietoeslagen

4 juli 2022

Gemeenteraad wil geen extra energietoeslagen

Foto: Maurits Gemmink

De gemeenteraad van Voorschoten heeft niet ingestemd met een voorstel van de SP, GroenLinks en PvdA om de energietoeslag voor meer mensen toegankelijk te maken. VVD, Voorschoten Lokaal, CDA en D66 stemden tegen het voorstel. Hierdoor wordt de toeslag van 800 euro bij 150 gezinnen door de neus geboord. SP-raadslid Erik Maassen, die het voorstel had ingediend, heeft er weinig begrip voor: “Voorschoten had voor weinig geld een groot verschil kunnen maken in de huishoudboekjes van deze mensen.”

De energietoeslag wordt betaald door de regering, maar uitgevoerd door de gemeente. Iedere gemeente mag daarbij zelf de keuze maken wie er precies in aanmerking komt voor de toeslag. Wel heeft de Tweede Kamer gemeentes de opdracht gegeven om zoveel mogelijk huishoudens te bereiken met deze toeslag. Voorschoten koos er tot nu toe voor om de toeslag beschikbaar te stellen voor huishoudens met een inkomen tot 120% van het minimum inkomen. Dat zijn in Voorschoten ongeveer 800 gezinnen.

De SP vindt dat dit beter kan. “We hebben het laten uitzoeken,” zegt Maassen. Als je de grens verhoogt naar 130%, dan komen nog eens 150 huishoudens in aanmerking voor deze toeslag van 800 euro. Dat kost de gemeente hooguit 120.000, maar alleen als de regering een hele strenge compensatieregeling opzet. Anders betaalt Den Haag, en kost het onze gemeente niks. De gemeente had in de jaarrekening van 2021 een positief saldo, dus er is geld om hiervoor in een potje te zetten.” Toch koos de gemeenteraad hier niet voor.

Wethouder De Bruin betoogde dat hij het een sympathiek voorstel vond, maar dat hij het geld liever gebruikte voor structurele maatregelen, zoals tochtstrips en ledverlichting. Ook wilde hij de formulierenbrigade inzetten om mensen te helpen bij hun energiecontract. Maassen: “Dat is natuurlijk niet verkeerd, maar dat helpt mensen veel minder. Je kan nooit 800,- op je energierekening besparen met een paar tochtstrips. En de energierekening gaat alleen maar omhoog als je een nieuw contract afsluit.” De VVD, Voorschoten Lokaal en het  CDA hadden, als nieuwe coalitiepartijen, duidelijk vooraf afgesproken dat ze niet met het voorstel van de SP wilden instemmen en steunden het betoog van de wethouder. D66 sloot zich daar later bij aan.

De SP vindt het onbegrijpelijk dat de gemeenteraad de energietoeslag van 800,- bij een kleine groep inwoners door de neus boort. De partij zal er scherp op toezien dat elke euro die beschikbaar is gesteld ook daadwerkelijk terecht komt bij huishoudens die dat nodig hebben. 

U bent hier