h

Leg de gasrekening niet bij de huurder

9 maart 2022

Leg de gasrekening niet bij de huurder

Foto: Robert Steenbergen

De laatste jaren lijkt ons leven wel de vorm aan van een achtbaan aan te nemen. Een vreselijke pandemie waarbij we van dichtbij te maken hebben gehad met ziekte. Weersveranderingen door de klimaatverandering. Kostbare boodschappen door een hoge inflatie. Een hoge energierekening omdat aardgas onttrekken uit Groningen door de aardbevingen echt niet langer kon.

Sancties Oekraïne
Remco van Riet, kandidaat-raadslid van de SP in Voorschoten, maakt zich zorgen. “Die vreselijke oorlog in Oekraïne komt daar nu bij. President Poetin heeft eenzijdig voor een militaire aanval gekozen, een grove schending van het internationaal recht. Oorlog is afschuwelijk. Vooral omdat de gewone mensen in het land harder geraakt worden dan de politieke elite die tot zo'n oorlog besluit.” Met effectieve sancties moet Poetin, de superrijke kliek om hem heen en de handel met Rusland, hard aangepakt worden. De SP is het daarmee eens. Door het instellen van sancties, waardoor de handel tussen Rusland en het Westen wordt stilgelegd zullen vooral de olie- en gasprijzen omhoog vliegen. Europa moet dan namelijk gedwongen elders inkopen en daarom zullen producenten de hoofdprijs vragen. Het leidt ook tot een nog hogere inflatie. Sancties doen nu eenmaal pijn maar staan in geen verhouding met de verschikkingen die het Oekraïense volk moet doorstaan.

Minder gasverbruik door isolatie
De SP ziet het liefst dat de consequenties in Nederland van die sancties gelijkwaardig verdeeld worden. Van Riet: “Veel Voorschotenaren die maandelijks net rond kunnen komen hebben vaak een huurhuis van een woningcorporatie. Het merendeel van deze woningen is slecht geïsoleerd. Een slecht geïsoleerde woning kan wel tot 4x meer gas verbruiken dan een goed geïsoleerde woning. Gevolg is dan ook dat de sancties, waar we nogmaals achter staan,  keihard gaan aankomen bij de huurders van deze woningen.”

“We vinden dat de energietransitie moet beginnen met het isoleren van woningen”, zegt Van Riet. “Nu we minder afhankelijk willen zijn van Russisch gas is dat nog belangrijker geworden. Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder gas en gas dat je niet verbruikt hoef je niet te kopen, hoef je niet uit de grond in Groningen te halen en stoot ook geen Co2 uit. Een goed geïsoleerd huis heeft alleen maar voordelen.”

Geen tijd te verliezen
Ieder jaar maakt de gemeente prestatieafspraken met de woningcorporaties. De SP ziet heel graag dat daarin concretere afspraken opgenomen worden. We willen een datum afspreken waarop het merendeel van de huurders in Voorschoten aanzienlijk minder verbruik op een energienota ziet. Dat kan door prestatieafspraken te maken om de beschikbare verduurzamingssubsidies maximaal te benutten om huurwoningen te isoleren. Met bijvoorbeeld de ISDE-subsidie, fiscale regelingen, RVV Verduurzaming of de EPV Vergoeding. De huren zijn al erg hoog in Voorschoten en dit soort noodzakelijke investeringen hoeven niet uit de portemonnee van de huurder te komen. Geen huurverhoging dus. Investeringen in energiebesparing dragen bij aan armoedebestrijding in onze gemeente. Help ons dit mogelijk te maken, stem op 16 maart SP.

U bent hier