h

Het moet anders en eerlijker in Voorschoten

11 maart 2022

Het moet anders en eerlijker in Voorschoten

Foto: Robert Steenbergen

Voorschoten is een mooi dorp en een zelfstandige gemeente. Dat moet zo blijven. Maar er is ook een hoop te verbeteren in Voorschoten. De gemeentebelasting is te hoog, de inspraak is niet goed geregeld en er zijn veel te weinig betaalbare woningen. De SP vindt dat het anders en eerlijker moet. Maar wat betekent dat precies?

Erik Maassen zit sinds 2014 voor de SP in de gemeenteraad. Hij probeert al jaren om de gemeentebelastingen voor bewoners te verlagen. “De belastingen voor bewoners zijn in Voorschoten veel te hoog. We betalen 150% van het Nederlandse gemiddelde aan gemeentebelasting. Dat is het gevolg van bewuste keuzes van de afgelopen gemeentebesturen. Dat moet anders en eerlijker.”  Maassen heeft jaar na jaar tijdens de begrotingsbehandeling voorgesteld om de belastingen voor bewoners te verlagen, maar alle andere partijen stemde tegen deze voorstellen. “Laat je dus niet lokken door mooie verkiezingsbeloftes over lage belastingen,” zegt Maassen, “maar kijk naar de daden van een partij. Alleen de SP is voor lagere belastingen.”

In Voorschoten wonen betrokken inwoners die niet altijd even goed gehoord worden. Wat de SP ook anders en eerlijker gaat doen, is vergroten van de invloed van de gewone Voorschotenaar op het gemeentebestuur. Maassen zat de afgelopen jaren in diverse werkgroepjes om de betrokkenheid te verbeteren, maar dat is niet genoeg. “Het is nog steeds niet goed geregeld. De SP wil daarom een referendum mogelijk maken bij grote ingrijpende beslissingen voor Voorschoten. Dat helpt bij het doorhakken van moeilijke knopen en tegen achterkamertjespolitiek en ondoorzichtige lobby’s. Als een projectontwikkelaar met veel geld een plan wil doordrijven, is een referendum een goed middel voor de bewoners om hun stem te laten horen.”  

Als je echt wil dat het anders en eerlijker gaat, zullen andere partijen het dorp moeten besturen. Want de huidige situatie is ons niet overkomen, dat is bewust beleid. Maassen: “Dit is hoe de VVD een gemeente wil besturen. Als je kiest voor de VVD, of je gaat als partij met de VVD samenwerken, dan verandert er niks.  Om dingen echt anders en eerlijker te kunnen doen, is een wisseling van de wacht nodig.” Maassen heeft daarom een vergaande belofte:  “De SP gaat niet in een coalitie met de VVD zitten. Wij willen echte verandering en dat kan alleen zonder de VVD.”

U bent hier