h

SP tegen verkoop AB-huis

5 oktober 2021

SP tegen verkoop AB-huis

Foto: Robert Steenbergen

De SP is tegen de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis. De gemeente zou volgens de partij de publieke functie van het pand het beste kunnen uitvoeren. Deze week beslist de gemeenteraad over het plan om het monumentale pand in de Voorstraat te verkopen.

Al sinds begin 2019 wordt er gesproken over de mogelijke verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis. De SP heeft zich vanaf het begin verzet tegen deze verkoop. Het Ambachts- en Baljuwhuis is van iedereen, niet alleen van een ondernemer die zich kan veroorloven om er 1,4 miljoen voor te betalen. Het AB-huis heeft een publieke functie. Maar de SP is wel kritisch op de manier waarop die publieke functie de afgelopen jaren door de gemeente is ingevuld. “De afgelopen jaren is het pand gebruikt als trouwlocatie en door de Voorschotense Kunstkring” legt SP-raadslid Erik Maasen uit. “Een keer per jaar, met de paardenmarkt, werd er iets georganiseerd. Dat vind ik een erg matige invulling van het begrip ‘publieke functie’. Een pand met zo’n geschiedenis en status moet je als gemeente echt beter gebruiken.” De SP ziet verkoop van het pand aan een vastgoedontwikkelaar niet als een verbetering.

Tactische blunder
Het verkoopproces is al meer dan twee jaar bezig. Aanvankelijk wilde de huidige huurder het pand kopen. De SP was hier kritisch op, maar vond wel dat het plan er uiteindelijk goed uitzag. Er waren goede afspraken over het gebruik van het monumentale pand door verenigingen. Er zou een onafhankelijke commissie met kennis van zaken komen, die zou beoordelen op welke manier de publieke functie het beste kon worden ingevuld. Maar een meerderheid van de gemeenteraad, waaronder de VVD, CDA en VLS, hield dit plan tegen. Zij stemden voor een openbare verkoop van het pand. Maassen vindt dit een tactische blunder van andere tegenstanders: “CDA en VLS schrijven nu dat ze tegen verkoop zijn. Maar ze hebben wel gestemd voor deze aanpak. Zonder hun stem was deze openbare verkoop niet gebeurd. Ze hebben deze ontwikkeling zelf mogelijk gemaakt.”

Van de regen in de drup
De SP was tegenstander van openbare verkoop, omdat de hoogste bieder dan de meeste kans maakt. “We hebben nog geprobeerd om extra voorwaarden mee te laten spelen in de beoordeling,” aldus Maassen. “Dat heeft echter niet genoeg effect gehad.” Het winnende bod is van een vastgoedbelegger. Het is onduidelijk welke plannen deze bieder heeft om de publieke functie van het Ambachts- en Baljuwhuis te verbeteren. Maassen heeft er een hard hoofd in: “Zo komen we van de regen in de drup.”

U bent hier