h

Slachtoffers toeslagenaffaire ook in Voorschoten ondersteund

15 december 2020

Slachtoffers toeslagenaffaire ook in Voorschoten ondersteund

Foto: SP / sp.nl

Voorschotense gezinnen die door de Belastingdienst onterecht als fraudeur zijn behandeld krijgen ondersteuning van de gemeente. Dat beloofde wethouder De Bruijn na vragen van de SP. Volgens een lijst van de Belastingdienst gaat het om één huishouden in Voorschoten, maar het is niet zeker dat die lijst compleet is. De gemeente roept getroffen gezinnen op om zich te melden, zodat ze ondersteund kunnen worden.

De Tweede Kamer heeft op initiatief van de SP besloten om alle getroffen gezinnen een kerstbonus van 750,- uit te keren. Van deze gezinnen ten onrechte tienduizenden euros teruggevorderd door de Belastingdienst, waardoor zij al jaren in financiële problemen zitten. Een eenmalige bonus, vooruitlopend op de terugbetaling van hun onterecht ingehouden toeslagen, is bedoeld om de problemen alvast te verminderen.

Veel van de getroffen gezinnen hebben te maken met de gemeentelijke dienst voor Werk en inkomen, omdat ze door de affaire in de bijstand of de schuldhulpverlening terechtgekomen zijn. Gemeentes hebben vaak regelingen waarbij extra inkomsten direct worden verrekend met de uitkering of schuld. “Ik wil voorkomen dat de kerstbonus direct verdwijnt,” legt SP-raadslid Erik Maassen uit. “De bedoeling van deze bonus is juist dat de slachtoffers weer eens echt geld in handen krijgen. Daarom heb ik een voorstel in de gemeenteraad ingediend.”

Het voorstel van de SP, dat de Kerstbonus niet verrekend wordt met een bijstandsuitkering, werd door de hele gemeenteraad aangenomen. Maassen is hier erg tevreden over. “De overheid heeft iets goed te maken naar deze mensen. Er zijn letterlijk levens verwoest door verkeerd optreden van de Belastingdienst. Ik hoop dat het rechtstreeks uitkeren van de Kerstbonus zonder het geld direct weer te verrekenen, een beetje helpt om deze mensen er boven op te helpen.” Maassen ondersteunt de oproep van de gemeente om zich te melden. “De gemeente kan dit alleen regelen als ze de mensen kennen.”

U bent hier