h

Gemeenteraad kiest voor belastingverhoging

9 november 2020

Gemeenteraad kiest voor belastingverhoging

Foto: Maurits Gemmink

Een voorstel van de SP om in 2021 geen belastingverhoging voor inwoners door te voeren is niet aangenomen door de gemeente. Met uitzondering van de SP stemde alle partijen tegen. Hierdoor worden de gemeentelijke belastingen voor inwoners nog hoger.

Inwoners van Voorschoten betalen ongeveer 25% meer gemeentelijke belasting dan het landelijke gemiddelde. Toch wil het gemeentebestuur de OZB in 2021 nog met 200.000,- boven inflatie verhogen.  Daarmee wordt Voorschoten één van de duurste gemeentes om in te wonen. Gemeenteraadslid Erik Maassen diende een voorstel in om dit te voorkomen. “Helaas stemde alle partijen hier tegen. Terwijl de SP de lasten alleen maar wat eerlijker wil verdelen.”

Maassen stelde voor om de verhoging van 200.000,- niet door de inwoners, maar door de eigenaren van commercieel vastgoed te laten betalen. “Hun OZB is juist 28% lager dan het landelijk gemiddelde,” zo rekende Maassen uit. “Het lijkt mij niet meer dan logisch dat de verhoging dan bij hen terecht komt. Juist in coronatijden hebben de burgers het al zwaar genoeg.”

Maassen vindt het jammer dat het voorstel is afgewezen, maar het verbaast hem niet. “Het lijkt erop dat commerciële vastgoedeigenaren een streepje voor hebben in Voorschoten. Inwoners moeten hoge belastingen betalen, maar de vastgoedeigenaren zitten voor een dubbeltje op de eerste rang. De SP maakt andere keuzes.”

U bent hier