h

Gebroken beloftes over groen Arsenaalpark

23 november 2020

Gebroken beloftes over groen Arsenaalpark

Foto: Robert Steenbergen

Het gemeentebestuur houdt zich niet aan zijn belofte dat de groene gebieden in Voorschoten ook groen zullen blijven. Ondanks deze mooie belofte uit het coalitieakkoord kiezen de coalitiepartijen VVD, GroenLinks en D66 toch voor bouwen in het Arsenaalpark. De bewoners van de buurt voelen zich in de steek gelaten omdat de bouw van dure villa’s toch voorrang krijgt.

Raadslid Erik Maassen van de SP sprak de coalitiepartijen aan op de gebroken beloftes. “Wij willen graag dat er betaalbare woningen komen op het Segaarterrein. Maar waarom moeten er woningen komen in het Arsenaalpark? Dat is alleen maar goed voor de portemonnee van de projectontwikkelaar. Dure twee-onder-een-kapwoningen staan er al genoeg in Voorschoten.”

Opvallend is dat de coalitiepartijen D66 en GroenLinks voor de verkiezingen nog een persbericht stuurden waarin ze zich uitspraken voor het behoud van het Arsenaalpark. Eerder dit jaar presenteerde Groenlinkswethouder Lamers een plan voor het bouwproject waarin het Arsenaalpark behouden bleef en op het Segaarterrein meer sociale woningbouw kwam. Dit plan werd geblokkeerd door de VVD, waarna Lamers aftrad. Het nieuwe plan is opgesteld door VVD-wethouder De Bruin. Maassen: “Je ziet dat de VVD de lakens uitdeelt in de coalitie. Het groene plan met veel sociale woningbouw is vakkundig de nek omgedraaid. De VVD-wethouder komt nu met een plan dat de projectontwikkelaar beter uitkomt. De buurtbewoners zijn er de dupe van.”

Betaalbaar wonen
In Voorschoten is een groot tekort aan betaalbare woningen. Die kunnen gebouwd worden op plekken waar nu ook bebouwing is, zodat het niet ten koste gaat van parkjes en speelplekken. De gemeente maakt daar wel plannen voor. “We zien nu wat die plannen waard zijn,” zegt Maassen. “Helemaal niks. Uiteindelijk komt er toch een plan waarbij dure woningen waaraan de projectontwikkelaar kan verdienen de voorrang krijgen boven speelvoorzieningen, een groen park en sociale huurwoningen.”  

U bent hier