h

Ambachts- en Baljuwhuis verdient toekomst

6 oktober 2019

Ambachts- en Baljuwhuis verdient toekomst

Foto: Robert Steenbergen

Het Ambachts- en Baljuwhuis heeft een prachtig verleden. De SP wil het ook een prachtige toekomst geven. Een toekomst waarin het huis een duidelijke publieke functie heeft. Want het Ambachts- en Baljuwhuis is een onderdeel van onze gezamenlijke geschiedenis. Het is van iedereen en voor iedereen.

Daarom vindt de SP dat het Ambachts- en Baljuwhuis niet verkocht mag worden. Maar als het huis in handen van de gemeente blijft, moet het wel goed gebruikt worden. Bezit en onderhoud van een Rijksmonument is niet goedkoop zegt SP-raadslid Erik Maassen. “Als de gemeente dat betaalt, moet dat wel een doel hebben. Dat doel ontbreekt op dit moment.” De SP wil daarom een gespecialiseerd bureau vragen om advies.

Een gespecialiseerd bureau kan voorbeelden geven uit andere gemeentes. “Wij willen een passende functie voor het Ambachts- en Baljuwhuis met respect voor de monumentstatus”, zegt Maassen. “Zo’n bureau kan aangeven wat wel en niet kan. En wie weet komen ze met een idee waar in Voorschoten nog niemand aan heeft gedacht.”

De SP diende daarom een voorstel in, met GroenLinks, VVD en Van Herk, om een expertbureau in te schakelen voor de geplande dorpsdialoog. Die wordt waarschijnlijk in oktober gehouden. Het expertbureau kan met voorbeelden aangeven wat de mogelijkheden zijn om het Ambachts- en Baljuwhuis beter te gebruiken. “Voorschoten heeft zo’n prachtig monument in bezit,” aldus Maassen. “Het is zonde dat we dat niet beter gebruiken.”

U bent hier