h

Oegstgeest moet zich aan afspraken woningbouw houden

17 januari 2019

Oegstgeest moet zich aan afspraken woningbouw houden

Foto: SP / SP

Oegstgeest is niet van plan om zich te houden aan de regionale afspraak dat minimaal 25% van de nieuwbouw sociale woningbouw moet zijn. Nuri Sahin is om die reden opgestapt als wethouder van het dorp. SP Leiden en SP Voorschoten vinden dat Oegstgeest moet worden gehouden aan de gemaakte afspraken.

 

Het is niet voor niks dat deze afspraken binnen de regio worden gemaakt. Veel mensen kijken namelijk over de gemeentegrens als ze op zoek zijn naar een woning. Als ze in hun eigen gemeente niks kunnen vinden dat past bij hun eisen en hun budget, is verhuizen naar een buurgemeente een logische optie. Daarom is het belangrijk dat de gemeentes van Holland-Rijnland afspraken hebben gemaakt over de hoeveelheid sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en goedkope koopwoningen die in de regio worden gebouwd. Alle gemeentes hebben daarmee ingestemd.

 

Toch probeert Oegstgeest er nu onderuit te komen. De argumenten van CDA en VVD klinken als argumenten die vroeger in Voorschoten ook werden gebruikt: “15% sociale woningbouw is genoeg voor onze bevolking.” En: “Als we te veel goedkoop bouwen kunnen we niet voor de middengroepen bouwen.” Voorschoten gebruikt die argumenten niet meer en ondersteunt de regionale afspraken. Maar Oegstgeest blijft zich verzetten. Waarom?

 

Wie naar de cijfers kijkt begrijpt niks van de opstelling van Oegstgeest. Er is veel minder sociale woningbouw dan gemiddeld in Holland-Rijnland. De sociale woningbouw die er is, is veel duurder dan gemiddeld in de regio. Waar in heel Holland Rijnland 10% van de hurende huishoudens wel eens moeite heeft om de huur te betalen is dat in Oegstgeest meer dan 15%. Er is een nijpend tekort aan betaalbare woningen. Tijd om flink te investeren in nieuwbouw, zou je zeggen.

 

Toch gebeurt het tegenovergestelde. CDA en VVD sturen zelfs een wethouder weg uit hun college om het aantal sociale huurwoningen laag te kunnen houden. Je zou bijna denken dat ze bang zijn om te veel lage inkomens in het rijke dorp te huisvesten. Die zien ze liever naar hun buurgemeenten gaan.

 

Voorschoten en Leiden houden zich aan de afspraken die regionaal gemaakt zijn en nemen de verantwoordelijkheid om wonen in de Randstad niet enkel een voorrecht voor de rijken te laten zijn. Voor de SP is dit essentieel. In Leiden, waar ruimte om extra woningen te bouwen erg schaars is het streven om de komende jaren 8500 woningen toe te voegen, waarvan 30% sociale huurwoningen. Dit streven, in combinatie met het behouden van groen is geen gemakkelijke opgave. Het wordt niet makkelijker als gemeente Oegstgeest haar plicht verzaakt om samen met de andere gemeenten wonen in de regio Holland Rijnland betaalbaar te houden.

 

U bent hier