h

Laat het dorp niet over aan de projectontwikkelaars

19 oktober 2018

Laat het dorp niet over aan de projectontwikkelaars

Foto: Robert Steenbergen

Er is een groot tekort aan woningen in Voorschoten. Vooral het aantal betaalbare woningen is veel te klein. De wachtlijst voor een huurwoning is jarenlang en betaalbare koopwoningen worden steeds zeldzamer. Er moet dus flink worden gebouwd in het dorp. Gelukkig gaat dat ook gebeuren. Daarbij moet de gemeente er wel voor zorgen dat er niet weer vooral veel te dure huizen worden gebouwd.

Al jarenlang komt het uit alle onderzoeken en enquêtes naar boven: Veel Voorschotenaren maken zich zorgen over het gebrek aan betaalbare woningen in het dorp. Toch is er de afgelopen jaren bijna niet gebouwd. En als er werd gebouwd, was dat vaak ontzettend duur. SP-raadslid Erik Maassen: “Dat krijg je als je projectontwikkelaars alle ruimte geeft. Dan gaan ze niet bouwen wat er nodig is, maar waar ze het meest aan kunnen verdienen. Kijk naar het Voorsche park. Daar waren maar weinig voorwaarden gesteld door de gemeente. En dus is de wijk vol gezet met villa’s die voor de meeste mensen totaal onbetaalbaar zijn. Dat leverde de meeste winst op.”

De komende jaren wordt er waarschijnlijk veel gebouwd in Voorschoten. De SP vindt dat hard nodig. De plannen voor het Segaar-terrein, en het Intratuinterrein zijn al ver op weg en Starrenburg III lijkt er ook eindelijk te gaan komen. Er worden ook ideeën gesmeed voor woningbouw op plekken waar nu nog de Moeder Godskerk, de kruispuntkerk en het MOC-terrein staan. Deze plannen zijn nog niet uitgewerkt. De SP is blij dat er huizen bij komen, maar waarschuwt voor te veel vrijheid voor de projectontwikkelaars.

“We zien allerlei plannen van ontwikkelaars langskomen, bijvoorbeeld voor de Kruispuntkerk,” zegt Maassen.  Die ontwikkelaars denken alleen maar aan maximale winst. Terwijl het belangrijkste uitgangspunt zou moeten zijn welke huizen er nodig zijn in Voorschoten. Daar moet de gemeente een duidelijk standpunt over innemen.”

De SP is bang dat de projectontwikkelaars vrije hand krijgen. “Ik lees in de krant dat de VVD vindt dat gemeente zich hier niet mee mag bemoeien en dat ontwikkelaars hun gang moeten kunnen gaan. Daar maak ik me zorgen over. De VVD is wel de grootste partij in de gemeenteraad. Als die hun zin krijgen, gebeurt er hetzelfde als in het Voorsche Park: ontwikkelaars bouwen waar ze het meeste aan kunnen verdienen, maar Voorschotenaren die een huis zoeken kunnen die huizen niet betalen. Zo blijft de woningnood gewoon bestaan.”

De SP vindt dat de gemeente de regie moet nemen. “Uiteindelijk gaat het om de vraag wie er beslist hoe ons dorp eruit komt te zien,” legt Maassen uit. “Is dat de gemeenteraad die door de Voorschotenaren is gekozen, of zijn dat een paar projectontwikkelaars. Voor mij is het antwoord op die vraag duidelijk.”

U bent hier