h

SP wil samenwerking om kaalslag voorzieningen te stoppen

27 oktober 2017

SP wil samenwerking om kaalslag voorzieningen te stoppen

Foto: gemeente voorschoten / www.voorschoten.nl

De SP heeft alle partijen in de gemeenteraad opgeroepen om samen de kaalslag op de voorzieningen te stoppen. De partij wil de voorgestelde begroting aanpassen zodat bezuinigingen op onder andere zwembad, kinderboerderij, WMO en verenigingssubsidies niet langer nodig zijn. Fractievoorzitter Erik Maassen deed deze oproep in de commissie Burger & Bestuur van 26 oktober.

Volgens Maassen is het lastig, maar niet onmogelijk: “Natuurlijk moet Voorschoten zuinig zijn. Er is de afgelopen jaren veel te veel geld uitgegeven en de gemeente staat onder financieel toezicht van de provincie. Gemeentelijke belastingen zullen omhoog gaan en er moet fors bezuinigd worden op het onderhoud van straten en groen. Maar je hoeft niet alle voorzieningen af te breken.”

In de begroting stelt het gemeentebestuur onder andere voor om de subsidies van het zwembad, cultureel centrum en de kinderboerderij te schrappen of fors te verminderen. Ook moeten sportverenigingen voortaan hun eigen velden onderhouden, wordt de bijdrage voor taxivervoer en scootmobiels uit de WMO geschrapt en worden de subsidies van verenigingen flink lager. Als dieptepunt verdwijnt het budget voor cadeautjes aan gouden en diamanten bruidsparen.

De SP pleit voor een begroting die meerjarig sluitend is. “Niet alleen in 2018, maar tot en met 2022 moet de gemeente geld overhouden  om leningen af te lossen,” zegt Erik Maassen. “Maar dat kan ook zonder de kaalslag die nu wordt voorgesteld. De SP roept de andere partijen op om samen met ons de begroting aan te passen.” Op 9 november behandelt de gemeenteraad de begroting. 

U bent hier